Kategoriarkiv: Webb

Att starta upp och driva en e-butik

smyckenforalla.seÄr du nyfiken på hur det fungerar på att starta upp en e-butik och jobba med sökmotoroptimering för butiken hittar du mycket matnyttigt på Stefan Johanssons blogg som bloggar om sin nystartade smyckesbutik Smycken För Alla.

Stefan har valt att använda sig av WordPress och WooCommerce som sin e-handelslösning för butiken, en populär e-handelslösning som har växt mycket de senaste åren och nu är världsledande.

Butiken kommer i slutändan ha uppemot 3000 produkter, då gäller det att planera för struktur och innehåll så tidigt som möjligt. Ett vanligt problem för många e-butiker är att de innehåller flera likartade produkter, ska man då ändå försöka att skriva unika produkttexter eller använda samma produktsida för flera produkter och ha olika alternativ för produkterna istället? Är produkterna allt för likartade kan de av Google bli klassade som duplicate content.

För att sökmotoroptimera butiken kommer Stefan, utöver on page-arbetet som texter och bilder, att jobba med satellitsajter där han kommer att blogga om smycken och e-handel för att ge lite extra länkkraft till butiken.

Transparenta affiliate- & SEO-projekt

transparentMånga som jobbar med affiliate-sidor är, av diverse olika anledningar, ganska anonyma av sig.

En hel del affiliates har dock ”trätt fram” och är öppna om sig själva och sina projekt. Som jag ser det finns det två anledningar till detta, dels ger det ett betydligt trovärdigare intryck för besökarna att en riktig person står bakom innehållet, vilket även ger seo-fördelar, och dels kan det fungera som länkbete att vara transparent och blogga om sitt projekt.

Utöver att bloggandet fungerar som länkbete (antal länkar man faktiskt får är nog dock ganska få) får man även möjligheten att skapa egna relevanta länkar till sina projekt från en blogg, vilket du kan se i listan nedan.

Nackdelen med att vara transparent och blogga om sitt projekt är givetvis att många kommer inspireras (läs: härmas) och man kommer få mer konkurrenter.

Här är några som är öppna med sina affiliate-projekt och bloggar om dem:

Har jag missat något projekt? Kommentera gärna!

Tabeller i WordPress, plugin för att enkelt infoga tabeller

Det finns inget inbyggt sätt att snabbt och enkelt infoga tabeller och tabelldata i WordPress. Ett alternativ är givetvis att ändra från ”Visuell” till ”Text” i redigeraren och skriva html-kod:

<table><tr><td>rad 1, cell 1</td><td>rad 1, cell 2</td/></tr><tr><td>rad 2, cell 1</td><td>rad 2, cell 2</td/></tr></table>

Det blir mycket kod att skriva, oöverskådligt och man behöver även lägga till css för att presentera tabellen snyggt. Som tur är finns det ett smidigt och gratis plugin för att hantera tabeller i WordPress: TablePress.

Så här enkelt skapar du en tabell i WordPress

Efter att man har installerat pluginet går man bara in under Tablespress > Add New Table för att skapa en ny tabell.

Så här ser det ut i admin när man lägger till en tabell:

tablepress admin

För att lägga in tabellen i inlägget skriver man bara shortcoden för tabellen i fråga i textredigeraren, i det här fallet [ table id=1 /] (utan mellanslag mellan ”[” och ”table”). Då ser det ut så här:

Wordpress-pluginLänk
TablePressTablePress
En cell tillHär kunde det ha varit en länk

Snyggt och enkelt utan att man behöver skriva någon kod eller redigera css (vilket givetvis går om man skulle vilja).

TablePress har dessutom mer avancerade funktioner, exempelvis kan man låta besökarna sortera tabellen, söka i tabellen, importera data m.m.

Fixa en snygg logga till din affiliatesida för under 50 kr

Tänkte i år att delta i bloggutmaningen blogg100, en utmaning där man under 100 dagar ska publicera ett blogginlägg om dagen på sin blogg. Den här bloggen har varit ganska försummad så blogg100 kan hjälpa till att fylla bloggen med innehåll. Inläggen kommer antagligen vara ganska korta och framför allt handla om affiliate, seo och e-handel.

Här kommer första inlägget:

Få en logga till din webbsida/affiliate-sida för under 50 kr

Att designa loggor kan vara riktigt dyrt och kosta tusentals kronor. Det kan i många fall vara värt det, speciellt till ”seriösa” projekt och e-butiker. Men det går också att komma undan betydligt billigare vilket kan passa bra till t.ex. affiliate-sidor och mindre projekt där man kanske inte vill lägga ut allt för mycket pengar men där det ändå kan vara roligt att ha en någorlunda snygg logga.

fiverr.com kan man köpa och sälja ”gigs” för $5 (i skrivande stund ca 42 kr). Så här gör du för att beställa din logga:

 • Besök Fiverr och gå till kategorin Logo & Design.
 • Sortera efter High Rating och välj ut någon designer som verkar duktig.
 • Skicka med en så detaljerad beskrivning som möjligt när du beställer, det ökar sannolikheten att loggan blir som du tänkt dig.
 • Klart! Ha inte för höga förhoppningar, det kostar trots allt bara $5.
 • Är du inte nöjd är det bara att beställa från någon annan och hoppas att resultatet blir bättre.

Här är några exempel på loggor jag beställt för $5:

pingis

 

bratraningsklader

 

Inte fullt lika nöjd med denna…

julklapp

Bing tror att jag driver Biljardpalatsets hemsida

Sökmotorn Bing tror att min sajt spelabiljard.se är Biljardpalatset Göteborgs webbplats (som i själva verket är palatset.com):

biljardpalatset-bing

Varför är det då så? Ingen aning. En del av förklaringen är säkert att jag har adressen till Biljardpalatset i klartext på min sajt medan Biljardpalatset inte har det, men det kan knappast vara hela förklaringen.

9 perfekta julklappstips till SEO:aren!

julklappstips seo[Uppdaterat inlägg]

Letar du efter julklappar till en sökmotoroptimerare?

Idag, 19 november, utsåg HUI råsaftcentrifugen som årets julklapp. Tyvärr kan råsaftcentrifugen inte krama ut någon länkjuice, så här kommer istället 9 julklapptips på klappar som troligtvis alla sökmotoroptimerare skulle vilja hitta under granen (eller få i digital form).

 

9 julklappstips till #svSEO:aren

 1. Länkar! En riktigt fin dofollow-länk i en relevant kontext är den perfekta julklappen till sökmotoroptimeraren! Svårt att paketera in och lägga under granen men fixar du en länk till en sökmotoroptimerare på julafton kan du vara ganska säker på att hen antingen kollar statistiken eller har någon bevakning på inkommande länkar och därmed får notification till mailen (som personen givetvis kollar även på julafton).
 2. Böcker! Sökmotoroptimeraren kommer säkerligen hävda att hen redan vet allt som står i en SEO-bok eller att det är trams, just därför kanske inte böcker om just SEO är det bästa utan snarare närliggande ämnen som psykologi, programmering, semantik eller varför inte boken The art of war, krigskonst kan säkert vara applicerbart även när det gäller kriget i serpen.
 3. Mjukvara! Sökmotoroptimeraren älskar att kolla statistik, placeringar, inlänkar och annan data. Det finns både mjukvaror och prenumerationstjänster som är gratis, som Gserp, och betalvarianter som Majestic SEO och SEOlytics (läs recension här).
 4. textText! SEO:aren älskar texter och content. Skriv 400 ord om något ointressant som t.ex. SMS-lån, att boka hotell i Stockholm eller billiga vinterdäck och lägg textfilen på ett USB-minne, då får du även någonting fysiskt att ge bort i julklapp. Orkar du inte skriva ihop de 400 orden själv kan du vända dig till någon content provider, t.ex. Text&Co.
 5. Köp julklappar av SEO:aren! Köp en julklapp av någon SEO:are som även pysslar med e-handel, din beställning blir då en tidig julklapp! Personligen tycker jag att ni ska köpa julklappar hos Becca Design (smycken, accessoarer) eller Sötaprylar.se (roliga prylar), som är min sambos butiker, några andra exempel är AndersIvar som (bara) säljer handtag, Nolingo arbetskläder, Fractronics NES connectors. På forumet e-handel.se hittar du även trådan Dags att ge rabatt till varandra, där kan du shoppa loss hos både konkurrenter och kollegor och även få rabatt i butikerna.
 6. Google-prylar! Oavsett vad SEO:aren har för åsikter om Google spelar sökmotorn antagligen en väldigt central del i personens liv. På google-store.com finns det massvis med prylar med Google-tryck som t.ex. muggar, babykläder (det ska börjas i tid), mobilhållare och USB-minnen. Google-shoppen skickar till hela världen men man levererar tyvärr inte prylarna lika snabbt som sökresultaten utan leveranstiden är på upp till 4 veckor, så köp dina Google-julklappar i god tid.
 7. Datorpylar! En SEO:are sitter oundvikligen mycket framför datorn, därför är även datorprylar ett bra julklappstips; USB-gadgets, USB-minnen, musmattor m.m.
 8. black hat seoEn svart hatt! Har din SEO:are en förkärlek för t.ex. footerlänkar och automatiserade bloggkommentarer? Då är den här svarta hatten från roligaprylar.se perfekt! Om din SEO:are däremot tycker att länkar bara ska uppstå ”naturligt” genom smarta länkbeten och infographics är en vit hatt ett bättre julklappstips.
 9. Domäner! Har du någon domän som ligger och skräpar i domänportföljen? Ge bort den till sökmotoroptimeraren och låt honom skapa en trevlig satellitsida istället.

Mer julklappstips, lämpliga till både SEO:are och vanligt folk, hittar du på hittajulklappar.nu!

Bing sabbar min titel i sökresultatet

Så här presenterar Bing sajten hittajulklappar.nu när man söker efter ”julklappstips” i sökresultatet:

bing-julklappstips

Så ser inte alls title-taggen ut på hittajulklappar.nu som i själva verket är ”Julklappstips & Julklappar 2013 – Massvis med bra presenttips”. Den något onaturliga frasen – Hitta julklappar fler tips – finns inte heller på sidan.

Efter lite snabbt grävande upptäckte jag att det finns en (1!) inlänk som har just den exakta frasen; ”Hitta julklappar fler tips”. Det verkar alltså ha fått Bing att sätta just det som titel för en specifik sökning. Någon meta description visas inte heller.

Söker man istället efter andra sökfraser som t.ex. ”julklappar” visas titeln som den ”ska” i sökresultatet:

bing-julklappar

Inte heller en sökning efter ”hitta julklappar fler tips” ändrar på titeln. Kan det vara experimenterande från Bings sida, en bugg eller tycker inte Bing att min titel är relevant för den sökningen?

Pingvin 2,1

Äntligen är Google lite schyssta, resultatet av Pingvin 2,1 för en sajt:

pingvin 2,1Man vet att något är fel när statistiken tidigare har sett ut ungefär så här:

bing-google-yahooDet tidigare straffet är ett resultat av länkbygge från tiden då i princip ingenting man gjorde off-page skadade ens webbplats utan mottot var snarare ”alla länkar är bra länkar”, det värsta som kunde hända var att länken man skaffat inte var värd något. Metoderna jag har använt för att komma ur straffet är framför allt:

 • Bort med vissa sitewide- och orelevanta länkar
 • Länkbygge med fokus på högre kvalitet och/eller mer relevans
 • Mindre sökord som ankartext i inlänkarna, mer länkar med ”naturliga” ankartexter som URL:en eller ”läs mer” osv.
 • Slutat använda WP-pluginet ”SEO smart links” som automatiskt skapar interna länkar av vissa sökord och istället fixat den interna länkningen manuellt (Är ”SEO” länkat i den här punkten betyder det att pluginet är aktiverat här på haed.se ;) )
 • Förbättrat befintligt innehåll och fortsatt att fylla på med mer innehåll på sajten.

Det finns även pingviner off-page i Slottsskogen:

pingviner i slottsskogen

5 SEO-länktips vecka 34

syltburkenSEO Solutions LTD ertappas med fingrarna i syltburken med negativ SEO
SEO Solutions LTD använder sig av negativ sökmotoroptimering för att försöka straffa en smslåne-sajt i sökresultaten. Här kan du läsa om vad som har hänt och hur det avslöjades.

The Verdict on 10 Common Link Building Tactics (2013)
Skyrocketseo.com gör en genomgång av 10 vanliga metoder för länkbygge, fungerar de även 2013?

seo-seMobil SEO – Vad innebär sökmotoroptimering för mobiltelefoner?
Den mobila trafiken ökar ständigt, hur förbereder du din webbplats för detta och vilken teknik är mest SEO-vänlig?

Google lever inte som de lär
Google gillar inte webbplatser med för mycket reklam, själva fyller Google upp sin webbplats med mer och mer reklam ”above the fold” (övre delen av skärmen, innan man behöver börja scrolla). Testa själv att söka efter t.ex. hotell, restauranger och resor så märker du att Google tar över mer och mer med reklam och egna tjänster på bekostnad av andra webbplatser.

eruptivBuzzstream-ett verktyg för att Bygga Länkar och hantera relationer
En liten guide till hur du använder Buzzstream för att få kontakt med bloggar så att du kan kontakta dem om samarbete som t.ex. gästbloggande. Inget jag har testat själv men verkar helt klart intressant!

Specialtecken i titlar och sökresultaten

Specialtecken i titlar påverkar troligtvis inte din ranking på något sätt, så ur ett SEO-perspektiv är det ganska ointressant, men att sticka ut lite i sökresultatet är ju aldrig fel, speciellt inte i nischer med tuff konkurrens.

pineberry

Inte helt otippat kör ett SEO-företag specialtecken i titeln, här är det Pineberry som har en asterism-symbol (⁂) i titeln, ett tecken som ”används för att märka ut eller separera avdelningar i en bok”. Känner du dig sugen på att skriva en asterism-symbol och kör Windows kan du skriva ALT+8258, är dock bara ett fåtal typsnitt som stödjer denna något ovanliga symbol.

lendo tm

Inte så jätte-crazy kanske, lånebolaget Lendo kör med Trademark-symbol (™) efter företagsnamnet, antagligen ett sätt att öka trovärdigheten kring sitt varumärke och ett sätt att sticka ut lite i en hård SERP.

spelabiljard-8-ball

Och sist, men absolut inte minst, har jag med en 8-ball-liknande symbol (⑧) på min biljardsajt spelabiljard.se som också dyker upp i sökresultatet.

Är det någon som har mer exempel på svenska sidor med specialtecken som syns i sökresultaten, eller kanske rent av egna erfarenheter av att använda specialtecken i sina titlar?

Uppdaterat:

ogooglebar

Även sajten ogooglebar.se använder specialtecken i sin title på ett kreativt sätt, här används ett kors-tecken (†) för datumet 26 mars 2013, datumet då Språkrådet strök ordet ”ogooglebar” från sin lista över nyord, detta efter påtryckningar från Google som inte höll med om Språkrådets definition av ordet.