Så får du länkar till din sajt – 5 tips!

Här kommer inlägg två om hur man får mer kunder till sin e-butik som handlar den viktiga biten att få länkar till butiken, något som är av avgörande betydelse för att ranka bra i sökmotorer.

Första inlägget handlade om SEO-förbättringar man kan göra i själva butiken, det här inlägget kommer istället handla om externa faktorer som påverkar din ranking i sökmotorer, många av tipsen här gäller inte bara för e-butiker utan även andra typer av sajter som vill få mer länkar och därmed öka sin synlighet.

Få länkar till din sajt/e-butik

Hur går man då folk att länka till sin e-butik? I en perfekt värld, och enligt Google, sker detta naturligt genom att alla som tycker att dina produkter är grymma länkar till dig, tyvärr är det sällan det går till så i praktiken utan man får på olika sätt hjälpa till, både genom att själv fixa länkarna samt att på olika sätt uppmuntra andra att länka till dig.

1) Länkkataloger

Det absolut enklaste och snabbaste sättet att få länkar till sin e-butik är att anmäla sajten till några länkkataloger. Länkkraften i dessa länkar är minimal men många bäckar små…

Exempel på svenska länkkataloger:

Länkkatalog med inriktning e-handel:

Mer länkkataloger här.

2) Artikelkataloger

Publicera texter på artikelkataloger, kräver mer ansträngning än att lägga till butiken i länkkataloger men ger också generellt en bättre och ”naturligare” länk då den är i en relevant kontext.

Exempel på svenska artikelkataloger utan speciell inriktning:

3) Kontakta bloggare

Hör av dig till olika bloggare och föreslå samarbete, ni kanske kan ordna en tävling ihop eller så kan du sponsra med produkter från din butik.

Försök hitta bloggare inom din nisch/målgrupp för bästa utfall. Försök också se till att bloggen har tillräckligt med läsare så att samarbetet ger något för dig.

4) Länkbeten

Det mest naturliga sättet att bygga länkar men också det svåraste: skapa så pass bra/intressant/uppseendeväckande/kontroversiellt innehåll att du får andra att länka till dig.

Ett länkbete för en e-butik skulle kunna handla om intressanta data som du sitter på, kanske ett blogginlägg med intressant fakta om någon produkt i butiken och snygg tillhörande grafik.

5) Skapa ett satellitsidor

En satellitsida är en sajt på en annan domän med syfte att få besökare och föra vidare länkkraft till din huvudsida, i det här fallet din webshop. Förslagsvis är satellitsidans en blogg för att snabbt och enkelt kunna fylla på med nytt innehåll.

För att ta ett konkret exempel, är din butik Kepsbutiken.se skulle du kunna skapa sajten alltomkepsar.se och där presentera olika kepsar i butiken, skriva faktainlägg om kepsar och huvudbonader med länkar till butiken och dina kepsar.

n.nu kan du skapa gratis och sökmotorvänlig hemsida enligt formatet användarnamn.n.nu, många använder n.nu för att skapa satellitsidor, här är t.ex. en satellitsida om julklappar med adressen julklappar.n.nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *