Därför är kategoribeskrivningar viktiga för din SEO

Nästan alla som driver webbutiker lägger ner tid på att skriva produkttexter, men man fokuserar oftast inte alls lika mycket på kategoribeskrivningarna som man gör på produktbeskrivningarna. Det finns dock flera anledningar till att kategoribeskrivningarna är minst lika viktiga för butiken. Utöver att det i princip alltid är bra med mer informativt innehåll på en webbplats, finns det även fler fördelar med just kategoritexter.

Produktsidor kommer och går, kategorier består. Om en produkt har blivit slutsåld i butiken och man inte har möjlighet eller några planer på att ta in den igen har man i princip gjort jobbet med produktbeskrivningen i onödan. Kategorier är inte ”flyktiga” på samma sätt, produkter kan både tillkomma och försvinna i en kategori utan att det förändrar kategorin i sig.

Möjligheten att få mer besökare genom fler sökord. Genom att arbeta aktivt med kategorier i webbutiken kan man ganska enkelt fånga upp så kallade long tail-sökord. Har man en butik där man säljer klockor på nätet skulle man exempelvis genom en sökordsanalys kunna ta reda på att många söker efter ”roliga väggklockor”. Då är det enkelt att skapa en sådan kategori, lägga till sina roliga klockor där och skriva en passande kategoribeskrivning som handlar om just roliga väggklockor. En sådan kategori kommer ha mycket enklare att ranka än vad en enstaka produkt hade haft.

Som en bonus så är kategoribeskrivningar oftast enklare att skriva än produkttexter då det generellt finns mycket mer man kan skriva om en kategori än om en produkt. Detta av naturliga skäl efter ämnet helt enkelt är så mycket bredare. I en kategoritext kan man briljera med sin sakkunskap man har i ämnet. Det ger värdefull information för besökaren och underlättar beslutsfattandet när hen ska handla i butiken. Bra kvalitativ information är även av värde när det gäller att få bra placeringar i det organiska sökresultatet hos Google. Det är helt enkelt lättare att få bra rankingar i sökresultatet med välskrivna kategoribeskrivningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *