10 snabba frågor till Petter Hedman om SEO

10 snabba (?) frågor om SEO till Petter Hedman:

Hur kommer det sig att du började med SEO?

Petter HedmanDet började under 2010 om jag inte minns fel. Jag ägde då en kryddfirma och det var en kompis som nämnde Internet och sökmotoroptimering en gång för mig när vi var ute på marknader och sålde.

Jag förstod inte riktigt vad han pratade om, men förstod att det var en bra framtid samt att det kunde gynna mig och mitt dåvarande företag.
Jag satte igång direkt och gjorde alla tänkbara misstag och fel, precis som så många andra som kastar sig in i SEO med hull och hår.

Jag gjorde även några rätt och rankade upp en del webbsidor, men hade inte passionen för sidorna, så bränslet för att fortsätta arbeta med dem dog ut efter ca 3-4 månader varje gång.

Jag har läst, testat, pratat och arbetat med SEO i olika former under ca 5 år med uppehåll på nästan 1,5 år nu på slutet då jag pluggade till undersköterska.

SEO och undersköterska är en ovanlig kombination, men jag gillar att hjälpa folk. Inte bara med Internet, utan även med djupare saker.

Rädda livet på dem eller ta hand om dem när de behöver hjälp. Livsavgörande hjälp, som man ibland får göra när man är undersköterska.

Nu är jag tillbaka i SEOvärlden efter ett uppehåll på 1,5 år ungefär och skriver och optimerar på ett flertal olika egna projekt.

Jag arbetar bara med egna webbplatser och gör det jag själv tycker är roligt.

Det är numera viktigt att jag själv skall gillar det jag gör. Annars får det vara. Detta gäller i alla delar i livet.

Vi får se vart det bär hän och om jag skall ta mig an kunder eller inte i framtiden. Det är en del som knackar på dörren via webben ibland och ber om hjälp, så det kan bli aktuellt i framtiden.

Det skall vara roligt och ge mig något djupare, annars får det vara.

Just nu skriver jag på den egna resebloggen om vår flytt Teneriffa på http://resatillspanien.nu mest för att formulera mig själv om flytten, men även kunna bistå andra med inspiration samt tips och råd inför egna äventyr vad det än må vara.

Denna enkla reseblogg har varit tämligen populär och den har börjat att ta positioner på Google för flera fina sökord vad gäller Teneriffa och Spanien.

Den har även öppnat en del dörrar för mig och vår familj vad gäller olika saker nere på Teneriffa och det var även målet med den.

Att den skulle göra oss ”kända” innan vi kom dit.

Vilken av dessa(*) SEO-typer är du?

Jag har antagit flera av de personligheter som Simon pratar om på sin sajt under de år jag varit intreserad och utfört SEO.

En blandning är nog mest nära sanningen. Jag gör en del saker i bakgrunden och är inte alls lika högljudd som jag var tidigare.

Jag arbetar ju inte med SEO dagligen i något företag just nu utan har sajter där det inte är några pengar inblandade i, så där är jag ju ”hobbygubbe de luxe”.

Vilken färg har du på din SEO-hatt?

Jag känner mig rätt hattlös, men som många andra så skapar jag länkar från egna webbplatser till andra egna projekt i syfte att ranka högre och då har man säkert någon form av färg på hatten.

Vilken SEO-klyscha ogillar du mest?

Att det inte går att ta positioner på svåra sökord. Tålamod, länkar och innehåll tar dig väldigt långt på mellansvåra sökord även om du i många nischer är en lite spelare.

Det kanske inte är rätt alla gånger att gå för mellansvåra eller rent av svåra sökord om du är en liten spelare på webben och det kanske inte ger pengar på lång tid, men jag gillar tanken på att det går att genomföra samt att har man passionen för ett ämne, så får man arbeta med annat vid sidan om under tiden man rankar för dessa sökord/termer.

Jag tycker även att det är skönt just nu att bryta av med annat arbete, så för mig är vården bra för att träffa folk och inte bara sitta vid skärmen hela tiden.

Vilken Google-placering är du mest stolt över?

Jag var tidgare stolt över min 5:e placering på ordet sökmotoroptimering när http://sokmotoroptimering24.se rankade där, men just nu har jag ett par sökord jag är mer stolt över, men de behåller jag för mig själv.

Behöver ingen mer konkurrens där.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

Eftersom jag arbetar inom vården just nu, så arbetar jag med helt andra saker dagligen och skriver samt utför SEO på fritiden.

Tanken är att det skall ändras när jag flyttar ner till Teneriffa, så det ser säkert annorlunda ut om ett år.

Jag har ingen seoverksamhet just nu vad gäller kunder eller så utan skapar bara kraft inför kommande aktiviteter.

I en förberedande fas kan man säga för att se vart det bär hän de kommande åren.

Vilket är det största SEO-misstaget du begått?

Att jag köpte en masssa skitlänkar billigt till 3 stycken fina domäner i början av min ”seokarriär”.

Jag dumpade de sidorna då. Det var innan disawow fanns och de webbsidorna skulle jag vilja haft kvar samt byggt vidare på.

Även att jag tappade bort min petterhedman.com sida. Familjen hade en tuff period och jag missade att förnya min egen personliga blogg.

När fick du senast en naturlig länk?

Häromdagen fick jag två naturliga länkar till en av mina sajter.

Vilket sökord skulle du helst ranka som nr 1 på?

Det finns många fina sökord som jag skulle vilja ranka etta på. Flera sökord som skulle ge en massa pengar, men även sökord som skulle ge mig tillfredställelse rent egomässigt.

I skrivande stund skulle jag vilja ranka högt med min personliga reseblogg http://resatillspanien.nu för ordet Spanien.

Jag älskar verkligen Spanien och det vore roligt att ligga högst upp på Google.se för det. Det är ju inte det mest kommersiella ordet, men jag fokuserar inte heller på bara pengar numera, så Spanien vore roligt.

Hur tror du att man sökmotoroptimerar år 2020?

Jag tror att Google har blivit smartare år 2020 och det kommer att vara fler signaler som spelar roll för att ranka upp sidor hos dem.

Det har förhoppningsvis kommit en eller ett par konkurrenter till Google även om det känns tufft att ta marknadsandelar av dem.

Jag tror även att Google själva har tagit plats från det organiska söket 2020 och att det absolut finns mindre plats för webbplatser i det organiska söket och mer plats för deras egna tjänster samt Adwords.

Google håller ju redan nu på att ta över mer och mer tjänster från det organiska söket med sina egna tjänster och det kommer att ha växt rejält till 2020.

Jag tror dock att det kommer finns plats för sökmotoroptimerare även 2020.

Läs mer om och av Petter Hedman på http://sokmotoroptimering24.se, du hittar honom även på Twitter: @PetterHedman.

(*) http://www.simonwall.se/vem-ar-du/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *