10 snabba frågor till Kristoffer Karlsson om SEO

10 snabba frågor om SEO till Kristoffer Karlsson:

Hur kommer det sig att du började med SEO?

kristofferkarlssonJag startade spelkanalen.com 2008 och insåg snart att SEO var en viktig del i arbetet med att driva en sajt. Jag började på en väldigt grundläggande nivå, men märkte att även ganska små insatser kunde göra stor skillnad. Jag blev då mer intresserad och fördjupade mina kunskaper efter hand.

Vilken av dessa(*) SEO-typer är du?

Det som ligger närmast är nog ”Den tysta”. Jag håller mig för det mesta under radarn, även om det blir lite diskuterande på Twitter ibland. Det fanns en period då jag försökte mig på att blogga om SEO, men som så många andra har jag svårt att hitta tiden (och motivationen) för det numera.

Vilken färg har du på din SEO-hatt?

Jag gillar inte riktigt synsättet med hattar. Allt handlar ju om möjligheter kontra risk. Men om jag skulle försöka mig på en kategorisering så är jag väl ”ljusgrå”. Jag försöker hålla mig vit, men det händer att jag tar risker med vissa låt oss säga ”oprioriterade sajter”. Men jag kör inga fulknep och skulle till exempel aldrig drömma om att köra negativ SEO mot en konkurrent.

Vilken SEO-klyscha ogillar du mest?

Ha ha… jag vet inte riktigt. ”Content is king” känns ju lite uttjatad, även om den fortfarande i allra högsta grad är relevant.

Vilken Google-placering är du mest stolt över?

Med all respekt så väljer jag att hålla det för mig själv. Jag har haft en del fina ettor inom bettingsegmentet, men konkurrensen där är idag minst sagt mördande, så jag har halkat ner en bit på de flesta av dem.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?

Det finns inga typiska arbetsdagar. För det mesta vet jag inte hur dagen kommer att se ut när jag kommer till jobbet på morgonen. Men generellt kan jag säga att jag spenderar ungefär 95 procent av min arbetstid framför datorn.

Vilket är det största SEO-misstaget du begått?

En gång, för många år sedan, köpte jag ett länkpaket och fick massa länkar från suspekta amerikanska forum och liknande. Jag märkte väl egentligen inga större effekter, varken positiva eller negativa, men det är inte en risk jag skulle utsätta mig för idag. Sen har jag som de flesta andra någon gång glömt att ta bort ”noindex” på en ny sajt, men man brukar ju upptäcka det ganska snart :)

När fick du senast en naturlig länk?

Det var för någon vecka sedan. En bloggare som länkade till en artikel på en av mina resesajter.

Vilket sökord skulle du helst ranka som nr 1 på?

”Hotell i Stockholm” skulle vara kul. Men det är ju en SERP som Google själva totaldominerar, så det lär ju förbli en dröm. Även om man skulle ranka som nr 1 bland de organiska träffarna så hamnar man ju i praktiken på en ganska undanskymd plats.

Hur tror du att man sökmotoroptimerar år 2020?

Oj, svårt… jag tror jag får nog lämna över siandet till de som har större insyn i branschen och tillräckliga resurser att ägna sig åt prognoser. Jag förhåller mig till de förutsättningar som gäller idag, sen försöker jag ta rygg på de jag bedömer som kunniga och trovärdiga.

Läs mer om och av Kristoffer Karlsson på http://kristofferkarlsson.com/, du hittar honom även på Twitter: @spelkanalen.

(*) http://www.simonwall.se/vem-ar-du/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *